Squashi ajalugu

Squashi on nimetatud nii maailma kõige tervislikumaks kui ka kõige kiiremaks spordialaks. Sellest hoolimata kujutan ma ette, et kui squash alles loodi, vaatasid päris paljud pika pilguga, et mis asi see veel olema peaks.

Squash või siis seinatennis on arenenud mängust nimega rackets. Rackets sai alguse 19. sajandi alguses Londoni vanglas. Küllaltki karmi päritoluga mäng levis 1820. aastatel edasi Inglismaa koolidesse ja eriline tähelepanu kuulub siin Harrows koolile. Nimelt leiti just seal, et pallide augustamisel tekib terve hunnik rohkem löögivõimalusi ning mängijad peavad rohkem pingutama. Lisaks sellele muutus ka palli liikumine ettearvamatumaks. Rohkem pingutust, rohkem aktiivsust ja kui 1864. aastal ehitati samasse kooli neli squashiväljakut, oligi uus spordiala sündinud. 1908. aastal oli squash ka olümpiakavas, aga siis võeti see maha ja pole siiani uuesti lisatud. Õnneks see väga ei takista mängu populaarsuse levimist, kuigi eks olümpiaalaks olek tuleks selgelt kasuks.

Edasiminek maailmas ja Eestis

Nagu ikka, on USAs ja Euroopas pisut erinevusi. Euroopas mängitakse reeglina pehme palliga 6,4 m laiusega väljakul ehk soft ball suund ja USAs kõva palliga 5,6 m laiusega väljakul ehk hard ball suund. Rahvusvaheline Seinatennise ja Racketsi Ühendus (praeguse nimega World Squash Federation) loodi 1966. aastal. Eestisse jõudis squash tunduvalt hiljem. Esimene squashiklubi avati 1993. aastal 7. augustil ja esimesed meistrivõistlused toimusid 1994. aastal (võitis Rauno Tiesel). 1997. aastal loodi Eesti Squashi Liit (praeguse nimega Eesti Squashiföderatsioon) ja 1998. aastal liituti Euroopa Seinatennise Liiduga.

Lisaks Rauno Tieselile saab välja tuua ka sellised nimekad mängijad nagu Philip Verzun (võitis 5 aastat jutti Eesti meistrivõistlused), Paavo Piik ning üleüldiselt ka Eesti naiskond ja meeskond erinevatel aastatel. Eestis peaks mängijaid olema üle 1000 ja võistlustel osaleb 75-100 mängijat. Eks oleneb aastast ja sellest, palju kellel aega on. Ma ise olen mõnel võistlusel ikka käinud, kuigi nagu ma olen vast maininud juba, siis mul ei ole seda päris õiget võitlejahinge.

Maailma parimad

Maailma parimad squashi mängijad on reeglina pärit Suurbritanniast, Pakistanist (eriti nimekas on Khanide dünastia, kes võitis Briti lahtiseid meistrivõistluseid aastatel 1951-1963 ja 1982-1994), Austraaliast (Geoff Hunt – võitis kaheksa tiitlit, Austraaliast on pärit ka kuulsaim naismängija Heather McKay, kes oli kogu oma karjääri jooksul võitmatu ja rahvusvahelistel võistlustel suutis ta võitmatu tiitlit hoida lausa 19 aastat.), Egiptusest, Indiast ja Uus-Meremaalt. Tänusõnad siinkohal briti sõduritele, kelle teeneks ala selline populaarsus ja levik tõenäoliselt on.

Ma usun, et ajaga leiab squash veel rohkem fänne. Seda pole tõesti sama lihtne mängida kui jalkat (vajad ainult palli), aga samas on see niivõrd huvitav ja palju pakkuv mäng, et kasvav populaarsus on vältimatu.

Comments are closed.