Mida peaks squashist teadma?

Arvestades seda, kui palju ma olen kokku puutunud igast valearvamustega, võiks teha ühe korraliku postituse sellest, mida üldse squashist teada võiks või teadma peaks. Ma annan endast parima, et sellest tekstist saaks aru ka see, kes sõna squash esimest korda kuuleb.

Mis asi? Kõrvits? Sulgpall?

Squash pole toiduaine. Jah, inglise keeles on olemas ka tore söödav köögivili butternut squash ent see ja mäng squash on ikkagi kaks erinevat asja. Tegu on ääretult kiire mänguga – pall võib liikuda peaaegu 200km/h. Squashi väljaku tunneb ära selle järgi, et üks sein (mõnikord ka kõik neli seina, kui on eriti suur publikuhuvi) on karastatud klaasist. Nii näevad kõik, mis parasjagu väljakul toimub.

Squash pole sulgpall. Sulgpalli pall on hane või pardi sulgedest, kaalub 4,74–5,50 grammi ja seda on ainult ühte tüüpi. Squashi pallil on fikseeritud kaal 24g, neid valmistatakse kummist ja on neli erinevat tüüpi. Sulgpalli reket on metallist, kaalub 75g – 90g ning selle pikkus on 680 mm ja laius 230 mm. Squashi reket on grafiidist, kaalub 120 – 180 grammi ning pikkus võib olla 686 mm ja laius kuni 230.

Olulised squashi reeglid

Väljaku suurus on 9,75m x 6,4m, kõrgus vähemalt 5,64m. Kummist pallide diameeter on 40mm (+/- 0,5 mm) ja kaal 24gr (+/- 1 gr) ning olemas on erinevale tasemele mõeldud pallid. Kuna ma ise kasutan Dunlopi palle, siis näide ka nende põhjal:

Algajatele mõeldud Max – sinist värvi ja punase täpiga, veits suurem, põrkab kergemini

Harrastajatele mõeldud Progress – veits nõudlikum, ilma täppideta must pall

Treeningutel kasutatav Comptetition – üks kollane täpp

Võistlustel kasutatav Pro – kahe kollase täpiga

Pro palliga pole mõtet hakata mängima lihtsalt selleks, et äge välja näha. Sa ei näe äge välja. Sa näed välja kui inimene, kes ei tea squashist midagi ja ise oma mängurõõmu ära rikub. Mina mängin reeglina Progress palliga aga kui mõni nullalgaja seltsi tuleb, võtan ka Maxi kotist välja.

Mängus on „parem viiest“ või „parem kolmest“ geimid. Geim on kuni 11 punktini, kahepunktise vahega. Punkti saab iga pallivahetuse eest. Mäng ise algab serviga. Servija peab peale iga servi servikasti vahetama. Kui ta pallivahetuse kaotab, saab servija senisest servi vastuvõtjast. Peale servi lüüakse palli vaheldumisi ja oluline on see, et pall PEAB enne põrandat tabama ala, mis asub esiseina alumise ja ülemise joone vahel. Põrkeks võib kasutada ka teisi seinu, nii et see selgitab, miks klaasist sein on karastatud klaasist. Ja muidugi – lööja ei tohi palliga vastast tabada. Kui on oht selle tekkimiseks, saab küsida uue palli.

Comments are closed.